Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Κρυφές αδιόρατες σχέσεις


Είναι κάποιες φορές που νιώθω ότι με ορισμένους συγγραφείς με συνδέει μια σχέση πιο βαθιά από αυτή του απλού αναγνώστη τους. Είναι μια σχέση αδιόρατη, εσωτερική, μοναδική, καρμική ίσως ίσως... Ένας από αυτούς τους συγγραφείς είναι ο Αργεντινός Χούλιο Κορτάσαρ. Η πρώτη "γνωριμία" μου μαζί του σημειώθηκε πολύ ετερόκλητα και υποσυνείδητα θα τολμούσα να παρατηρήσω. Ήμουν στον "Ραγιά", το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο εν Θεσσαλονίκη, όπου περιεργαζόμουν τα ράφια με τα βιβλία, μια προσφιλής μου συνήθεια-τακτική, χωρίς όμως να έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, απλά κοιτούσα τίτλους και ονόματα συγγραφέων. Σαν από "θαύμα", σαν ένα χέρι να έσπρωξε το δικό μου χέρι, πήρα μία συλλογή διηγημάτων του Κορτάσαρ (νομίζω(ήταν το "Οκτάεδρο") και μετά όλα πήραν τον δρόμο τους... (Κάτι μου θύμιζε αυτό το όνομα, αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς...)
Κάτι αντίστοι χο έγινε και την περασμένη Κυριακή, οπότε πήγα να αγοράσω εφημερίδες από τον πολύ συμπαθή κύριο Νίκο, όπως μου αρέσει να τον αποκαλώ. Κάθε Κυριακή, λοιπόν, διαλέγω και αγοράζω μία εκ των εφημερίδων, Καθημερινή, Βήμα και Ελευθεροτυπία. Την περασμένη Κυριακή πήρα την απλή έκδοση της Καθημερινής. Πήγα σπίτι διάβασα τις πολιτικές και κοινωνικές ειδήσεις, αλλά δεν "πείραξα" τις Τέχνες. Μάλιστα όταν η Χ. μου ζήτησε να δει το εν λόγω ένθετο της εφημερίδας, της το απαγόρευσα ρητώς, διότι όπως της εξήγησα δεν θα είχα την ευχαρίστηση να το τσαλακώσω με τα ίδια μου τα χέρια, κάτι που ευτυχώς σεβάστηκε.
Τη Δευτέρα, ωστόσο, ήρθε η ώρα να δω το ένθετο, το οποίο ξεφυλλίζοντας έφερε φευγαλέα στα μάτια μου μια γνωστή φυσιογνωμία. Ήταν η ίδια φωτογραφία του Χούλιο, με αυτή που υπάρχει και στο εξώφυλλο του βιβλίου του "Το Κουτσό", εκδ. Εξάντας, το οποίο διαβάζω (;) αυτή την εποχή... Τι κάνει αυτός εδώ, αναρωτήθηκα, λες και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τον αντικρίσω σε ένα ένθετο για τις τέχνες! Διάβασα με μανία το κείμενο της Αγγελικής Στουπάκη με τίτλο "Ο λογοτεχνικός θησαυρός του Χ. Κορτάσαρ" (8-3-2009). Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι θα κυκλοφορήσουν ανέκδοτα διηγήματα, ποιήματα και λοιπά γραπτά του σε μια νέα συλλογή κειμένων με τον τίτλο "Αναπάντεχα Χαρτιά". Και ολοκληρώνοντας το άρθρο σκέφτηκα: Τι πιθανότητες είχα να αγοράσω το Βήμα ή την Ελευθεροτυπία αυτή την Κυριακή;

9 σχόλια:

G.Katsikogiorgos είπε...

Ήθελα από καιρό να σου γράψω αλλά δεν ήξερα πότε. Διάλεξα αυτό το Post αλλά το μήνυμα που έγραψα χάθηκε στους αδιόρατους δρόμους του διαδικτύου.
Ξαναγράφω λοιπόν...περίπου τα ίδια. Γιατί άδραξα την ευκαιρία να σου γράψω με αυτό το post που είναι εντελώς έξω από τα χωράφια μου? Από την τελευταία πρόταση. Τι πιθανότητες είχα να αγοράσω Καθημερινή ή Βήμα ή Ελευθεροτυπία; Ε, λοιπόν η απάντηση είναι πολύ εύκολη. 33% πιθανότητες να αγοράσεις Καθημερινή. Μη με ρωτήσεις όμως τι πιθανότητες είχες να αγοράσεις Καθημερινή και το ένθετο με τις τέχνες να έχει άρθρο για έναν αγαπημένο σου συγγραφέα! Απλά αστειεύομαι....
Αν θες πάντως να δεις μια ταινία και να αναλογιστείς τη ζωή γενικότερα από την οπτική γωνία των πιθανοτήτων (χωρίς μαθηματικούς προβληματισμούς), δες το slumdog millionaire. Εκεί θα δεις αδιόρατες σχέσεις.
Τώρα που έκανα την αρχή θα παίρνεις και σχόλια από πιο ξενέρωτη «θετική» οπτική γωνία. Φιλιά στη Χ.

The Bug είπε...

Ο έτερος εξαίρετος και (τολμώ να πω) δικός μου αγαπημένος Χόρχε Λουίς Μπόρχες, τον οποίο επαναδιαβάζω μετά την εφηβεία λυσσαλέα εσχάτως από την αρχή, θα σου απαντούσε, σε ότι αφορά στο καρμικό που θίγεις, ότι η λογοτεχνία και η ποίηση είναι το αποκύημα ενός και μόνου ποιητή ή συγγραφέα. Στην πραγματικότητα εσύ και ο Κορτάσαρ είστε ένα και το αυτό πλάσμα το οποίο στο διηνεκές του χρόνου ξετυλίγει το μοναδικό σύγγραμμα που υπήρξε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία και του οποίου οι εκφάνσεις απλώς αλλάζουν. Γοητευμένος από αυτή την εκδοχή σου απαντώ πως η πιθανότητα να έπαιρνες κάποια από τις άλλες εφημερίδες είναι ακριβώς, όπως σημειώνει και ο έτερος σχολιαστής του blog, ακριβώς 33%. Εκείνο που γοητεύει τα μάλα και νομίζω ότι θα συνέβαινε με πιθανότητα 100 % είναι η παρουσία του ενθέτου τέχνης για τον Κορτάσαρ σε οποιαδήποτε από τις λοιπές εφημερίδες αγόραζες. Εννοώ πολύ απλά ότι όποια εφημερίδα κι αν αγόραζες (με ίση πιθανότητα 33%) σε βεβαιώνω με απόλυτη ακρίβεια ότι η τυχαία αυτή εφημερίδα θα είχε μέσα με πιθανότητα 100 % το ένθετο της Καθημερινής με τα περί Κορτάσσαρ. Μη με ρωτήσεις το πώς. Το ξέρεις πως οι τετριμμένες δικαιολογίες και αναλύσεις του εν λόγω γεγονότος θα χαλούσαν το ίδιο το συμβάν. Η πιθανότητα που ζητάς είναι 100% ελέω παρέμβασης Κορτάσσαρ μέσω του ενός και μόνου αρχετυπικού ποιητή που υπήρξε και θα υπάρξει ποτέ..

Monokerws είπε...

Αγαπημένε μου συναγωνιστή, έχω διαβάσει και εγώ τον δάσκαλο του Κορτάσαρ, τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες και γνωρίζω όσα έχει γράψει περί μίας λογοτεχνίας και ενός παγκόσμιου βιβλίου. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη θεωρία με βολεύει πολύ αφού με θέτει στο ίδιο βήμα με ιερά τέρατα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εμένανε τον πυγμαίο της... Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω κι εγώ ότι συμφωνώ μαζί σου πως όποια εφημερίδα και αν αγόραζα, θα έβρισκα σε αυτή το ένθετο της Καθημερινής για τον Κορτάσαρ...
Όπως όσες φορές κι αν διάβαζα το "Κουτσό" τόσες φορές θα σιγουρευόμουν σε μεγαλύτερο βαθμό πως το 'χω γράψει εγώ! Είναι όπως αυτό το όνειρο για το οποίο έγραψε ο Μπόρχες. Σε αυτό λοιπόν, κάποιος ονειρεύεται ότι κρατά στο χέρι του ένα λουλούδι και όταν πια ξυπνά βρίσκεται να κρατά στο ίδιο του το χέρι το ίδιο λουλούδι. Βάλε στη θέση του λουλουδιού το "Κουτσό" και θα με καταλάβεις.

ΥΓ Αδελφέ μου Γιώργο όπως κι εσύ θα καταλαβαίνεις από τα παραπάνω οι πιθανότητες δεν είναι 33%, είναι πολύ περισσότερες. Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τα σχόλιά σας...

trouby είπε...

Νομίζω φίλε μου καλέ μου φίλε ότι η ιστορία σου έχει κενά και ασάφειες.Κατάρχάς αποκλείεται να αγόραζες την απλή έκδοση από τις παραπάνω εφημερίδες.Εν συνεχεία, αποκλείεται η Χ να σε ρωτούσε για να πάρει το ένθετο.Απλά θα το έπαιρνε.Τέλος, η ερώτηση με τις πιθανότητες είναι πολύ ασαφής.Κι αυτό γιατί, όπως γράφει και ο Γιώργης που πολύ τον συμπαθώ, δεν μας δίνεις όλες τις παραμέτρους.Δηλαδή, δε νομίζω να φαίνονταν από το εξώφυλλο της εφημερίδας, που σίγουρα ήταν μέσα σε ζελατίνα, το εξώφυλλο του ένθετου για τις τέχνες και πόσο μάλλον τα περιεχόμενά του για να δεις ότι έχει άρθρο για τον τυπά από την Αργεντινή(?).Άρα, αφού κι εσύ ήσουν ανεπηρέαστος από εξωτερικούς παράγοντες τότε έχουμε να κάνουμε με την τυχαία επιλογή μιας εκ των τριών εφημερίδων.Επομένως συμφωνώ με το 33,33%.
Τελικά όμως τα διλλήματα που μένουν είναι πιο σημαντικά και εσύ που είσαι μεγάλος στοχαστής (και εντελώς τυχαία επιλέγεις την εφημερίδα με τον αγαπημένο σου συγγραφέα)θέλω να με βοηθήσεις για να βρώ την αλήθεια.Ερωτώ λοιπόν.
1.Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Πώς έφτασε αυτός εκεί?Σκαρφαλώνοντας ή κολυμπώντας?
2.Τραβάω ένα ζόρι!Μήπως θα ήταν καλλίτερα να το έσμπρωχνα?
3.Τι θα γίνει με το γήπεδο του ΠΑΟ?
4.Εξωγήινοι υπάρχουν τελικά?Και αν όχι όλα τα UFO γύρω μου πως βρέθηκαν εδώ?
5.Πότε θα το πάρεις το κορίτσι?
6.Θα βγεί η ΑΕΚ από την κρίση?
7.Τα νούμερα του ΤΖΟΚΕΡ για μεθαύριο τα ξέρεις?

Monokerws είπε...

Καλέ μου Τρουμπάκο θα απαντήσω στις απορίες σου με μεγάλη προθυμία! Όντως η ιστορία μου παρουσιάζει κενά, ασάφειες, ανακρίβειες και υποκειμενικότητες. Δεν αποκλείεται να αγόραζα την απλή έκδοση από τις άλλες εφημερίδες, εκτός κι αν το dvd που περιείχαν ήταν για τη ζωή του Κορτάσαρ (πράγμα διόλου απίθανο). Η Χ με ρωτάει για να πάρει κάποιο ένθετο διότι γνωρίζει καλά ότι μου αρέσει να το τσαλακώνω πρώτος. Το ένθετο δεν ήταν μέσα σε ζαλατίνα. Το τυχαίο δεν είναι ποτέ όσο τυχαίο φαίνεται...

Monokerws είπε...

Επίσης φίλε Τρούμπι, τοποθετήθηκα για το 33,333333333333%. Δεν το πιστεύω, οι πιθανότητες ήταν πολύ περισσότερες. Πάντα θα 'ναι πολύ περισσότερες. Απαντώ λοιπόν στις ερωτήσεις σου:
1. Πετώντας
2. Το καλύτερο θα ήταν να το ζόριζες!
3. Δεν θα γίνει γήπεδο, αλλά βιότοπος με κορμοράνους, φλαμίνγκος και φάλαινες.
4. Εξωγήινοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο μεγάλες προσδοκίες.
5. Όποτε το πάρεις και εσύ!
6. Γήπεδο στη Φιλαδέλφεια.
7. Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε...

Καλημέρα κολλητέ μου...

ΥΓ. Πώς καταλαβαίνεις ότι αυτή που σου 'στειλε το fax ήταν ξανθιά;
Από το γραμματόσημο φυσικά!

Nikos Koroneos είπε...

Αν αρχίσεις να βιώνεις και θαυματα συγχρωνικών φαινομένων πάρε τηλέφωνο στο 2310659534.

Unknown είπε...

1)Οικογενοιοκρατία και στα blogs?
2)Η πιθανότητα είναι μια,τα ενδεχόμενα είναι πολλά.
3)Ωραία αυτή η γκρίζα διαφήμιση της Καθημερινούλας.Ε,βέβαια φάγαμε παντεσπάνι τόσα χρόνια.
4)Πότε-πότε είναι ωραία να σου την τσαλακώνει άλλος...
5)Cortasar my ass,Borhes rules.
6)Από blog ,forum
Υστερόγραφο:Φυσάει κόντρα σε ολάκερη Γη

Unknown είπε...

Μερα κολλητέ.Αν τυχαία ξεφυλλίσεις την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,στο ένθετο 7 κάτι λέει για τον Κορτάσαρ.
Μπορώ να στο στείλω αλλά φοβάμαι μην τσαλακωθεί.