Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Le coup de des (Το ρίξιμο των ζαριών)




"Χωρίς πολλά λόγια, σε μια πράξη, όπου παίζεται η τύχη, η τύχη πάντοτε πραγματοποιεί την ιδέα της με τη βεβαίωση ή την άρνηση του εαυτού της. Μπροστά στην ύπαρξή της, η άρνηση κι η κατάφαση είναι προορισμένες ν' αποτύχουν. Κλείνει μέσα της τον παραλογισμό, τον προϋποθέτει, σε μια κατάσταση όμως λανθάνουσα, και την εμποδίζει να υπάρχει: ότι επιτρέπει στο Άπειρο να υφίσταται.


Le Cornet est la Corne de licorne - d' unicorne!"




Stephane Mallarme


Επέστρεψα με αυτό το χωρίο από το δραματοποιημένο ποίημα του Mallarme, θέλοντας να συνεχίσω, ει δυνατόν επ' άπειρον, τη συζήτηση πάνω στον νόμο των πιθανοτήτων, των κρυφών αδιόρατων σχέσεων και της δύναμης του τυχαίου, την οποία με τόσο πάθος υπεραμύνομαι. Ο Stephane είναι ο μέντοράς μου, δίχως να το ξέρει φυσικά. Το τυχαίο με έφερε κοντά του, κοντά στα γραπτά του, κοντά στην ιδιοφυία του. Το "unicorne" του, σχετίζεται υπογείως με τον τίτλο τούτου εδώ του blog! Το τυχαίο μου, εμπερικλείει τον παραλογισμό, την αιτιότητα, την αλλαγή, το άπειρο... Μια ζαριά μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μας, μια ζαριά μπορεί να διευθετήσει τα αδιευθέτιστα, μια ζαριά μπορεί να μας φέρει κοντά! Ή

και μια ζαριά μπορεί να μας απογοητεύσει, να μας πάει πίσω, να μας αποτρέψει... Ωστόσο, πάντα θα υπάρχει επόμενη! Μέχρι να σβήσουμε τα μάτια... Αλλά ίσως και μετά... Γι' αυτό ας ρίξουμε τα ζάρια της ζωής μας άφοβα, το τυχαίο θα καθορίσει την ύπαρξή μας και θα μας οδηγήσει σε δρόμους που δε φανταστήκαμε ποτέ!

3 σχόλια:

Unknown είπε...

"...έριξα τα ζάρια μου κι έφερα έξι πέντε και τους μπάτσους στη γωνιά τους πάει πέντε πέντε..."

estellit είπε...

nice!lew twra na perimenw thn epomenh!:)

Unknown είπε...

Γιατί σιωπούν οι ποιητές?
Γιατί σιωπούν οι ποιητές?
Γιατί σιωπούν οι ποιητές?